Bize Ulaşın
  • Ana Sayfa
  • Ehliyet Almak İçin Girilmesi Gereken Sınavlar

Ehliyet Almak İçin Girilmesi Gereken Sınavlar

Ehliyet Almak İçin Girilmesi Gereken Sınavlar

Araba yada motosiklet kullanabilmek için ehliyet sahibi olmak isteyen ve 18 yaşını dolduran her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı belli şartları sağlaması kaydıyla ehliyete kavuşabilir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkili herhangi bir sürücü kursuna kayıt yaptıran adayları daha sonrasında ise hızlı bir maraton bekliyor.
Bu süreçte kayıt yaptırmanın ardından kurs tarafından öğrencilere birçok ders materyali veriliyor. Burası çok önemlidir. Bu materyaller 7/24 ulaşabileceğiniz ve sizi ehliyet sahibi yapacak olan en önemli destekleyici araçların başında geliyor.
Yüz yüze ders anlatımı ve direksiyon dersleri de bir sürücü adayının mutlaka ihtiyaç duyacağı destekleyici unsurlardır. Yüz yüze dersler sayesinde yazılı sınavı, direksiyon dersleri sayesinde ise ehliyet sahibi olabilirsiniz.
Bunun için sürücü kursu tarafından verilen derslere muntazaman katılması büyük önem arz ediyor.

Ehliyet İçin Yazılı Sınav

Ehliyet alabilmek için yazılı sınav ilk sınavdır. Bu sınavda sürücü adayına karışık konu ve derslerden 50 soru sorulur. Bu 50 sorunun 45 dakika içerisinde cevaplandırılması gerekir. Bu sınav Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Sorulan 50 sorudan 35 tanesini doğru bilen her sürücü adayı direksiyon sınavına girmeye hak kazanır.
Yazılı sınavdaki her soru 2 puan değerindeyken 3 yada 4 yanlış bir doğruyu götürmez. Yani 15 yanlış yapma hakkı vardır. Ama bu riske girmemek gerekir. Çünkü 68 puan alırsanız bir soru yüzünden tekrar yazılı sınava girmeniz gerekebilir.
Bunun için yazılı sınavlara çok iyi hazırlanmak gerekiyor. Unutmamak gerekir ki yazılı sınav aynı zamanda direksiyon sınavına da bir hazırlıktır. Çünkü direksiyon sınavında da teorik bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Yazılı sınav için devlet bankaları üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı’na bir sınav ücreti yatırılması gerekiyor.

Ehliyet İçin Direksiyon Sınavı

Yazılı sınavı geçip direksiyon sınavına girmeye hak kazanan sürücü adayının yukarıda da belirttiğimiz üzere en büyük destekçisi aldığı derslerdir. Direksiyon derslerinde sınav güzergahı, güzergahta yapılması gerekenler, park etme, ani fren, kalkış, L şeklinde park ve buna benzer şartlar sürücü adayı tarafından iyice kavranır ve uygulanır.
Direksiyon sınavında 2 denetmen ve sürücü kursundan 1 eğitmen araçta hazır bulunur. Öncelikle aracın kaputu açılır ve ana parçaların sayılması istenir. Daha sonra bagaj kapağı açılır ve orada bulunan ürünlerin anlatılması istenir.
Direksiyona geçtikten sonra ise sinyal, vites, kısa ve uzun far, gaz, fren, debriyaj, aynalar, duruma göre radyo ve klima gibi araç içerisindeki ekipmanlar hakkında bilgi istenir.
Bu bilgilendirmeden sonra emniyet kemerini takıp aracı çalıştırdıktan sonra yola çıkılır. Bu aşamadaki en önemli konu aracı her ne olursa olsun stop ettirmemektir. Ayrıca 50-55 süratini de geçmemek ve her dönüşte sinyal vermek önemlidir. Bunun yanı sıra yukarıda anlatılan ve dikkat edilmesi gereken hususlara da mutlaka özen gösterilmelidir.
Tüm bunları yerine getirdiğinizde tebrikler artık sizde bir ehliyet sahibi oldunuz.
Bundan sonraki aşama artık sürücü kursunuzla irtibata geçip ehliyet başvuru sürecinizi başlatmaktır.