Bize Ulaşın
  • Ana Sayfa
  • EHLİYET ALMA SÜRECİ NASIL İŞLİYOR ?

EHLİYET ALMA SÜRECİ NASIL İŞLİYOR ?

Ehliyet Alma Süreci Nasıl İşliyor?

Araba yada motosiklet kullanabilmek için ülkemizde bilindiği üzere bir belge düzenliyor. Bu belge Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sürücü adayının belli şartları sağlaması ve aşamalardan geçmesinin ardından nüfus müdürlükleri tarafından veriliyor.

Ehliyet Almak Çok Önemli

Tüm dünyada olduğu gibi ehliyet aslında kişinin bir vasıtayı kullanmak için yetkilendirilmesidir. Yani çok bilinen ‘Arabayı ehliyet mi sürüyor?’ sorusu aslında bu konuyu basitleştirmeye çalışan bir yaklaşım olsa da azami dikkat gösterilmesi gereken bir husustur.
En basitinden hiç kimsenin başına gelmemesini umarak lakin hayatın gerçeklerinden biri olan trafik kazası olayını örnek gösterebiliriz. Örneğin ehliyetsiz bir sürü bir kazaya karışsa ve herhangi bir insanın canına yada malına zarar vermiş olsa hem vicdanen hem de yasal olarak bu suçluluk duygusundan asla kurtulamaz.
Evet ehliyet arabayı kullanmıyor ama araç kullanımı için sürücüyü yetkilendiriyor. Haliyle bir hukuk devletinde bu şartı yerine getirmeyen sürücü ve araç sahibine ciddi bir maddi yaptırım uygulanıyor.
Onun için 18 yaşını doldurmuş her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı eğer araç kullanmak istiyorsa mutlaka bir sürücü kursuna kayıt yaptırmalı ve ehliyet alma sürecini başlatmalıdır.

Ehliyet Alma Süreci

Öncelikle ehliyet almak için ilk olarak bir sürücü kursuna kayıt başvurusu yapmak gerekiyor. Sürücü kursu tarafından istenen gerekli belge ve evraklarda temin edilip kursa ulaştırıldıktan sonra kayıt süreci tamamlanmış oluyor.
Bu aşamadan sonra kurstan gerekli kitap, bilgilendirme broşürü ve eğitim videoları gibi materyaller temin ediliyor.
Yazılı sınav için yüz yüze dersler başlıyor. Bu dersler genellikle sürücü kursunda yetkili eğitmenler tarafından veriliyor. Eskiden olduğu gibi yazılı sınavlarda her dersin soruları ayrı ayrı sorulmuyor. Artık tüm konulardan karışık 50 soru soruluyor.
Her soru 2 puan ve en 35 doğru yani 70 puan alan sürücü adayı bir sonraki aşamaya geçmeye hak kazanıyor.
Yazılı sınavı başarılı bir şekilde geçmenin yolu ise mutlaka kurs tarafından verilen yüz yüze derslere katılım sağlamak, ders materyallerini iyice incelemek, çıkmış ve deneme sorularını bolca çözmek.
Bunlara dikkat edilirse yazılı sınavda sorunsuz bir şekilde geçilir.
Yazılı sınavı başarı ile atlayan sürücü adayı için artık son aşama olan direksiyon sınavı geliyor. Bu sınav içinde sürücü kursları önce direksiyon dersleri veriyor. Eminim herkes çevresi sürücü adayı tabelasının asılı olduğu yavaş giden arabaları görmüştür.
İşte o arabalarda sürücü adayları direksiyon sınavına hazırlanıyor. Direksiyon sınavlarında eski uygulamalarda olduğu gibi puanlama durumu yoktur. Bunun yerine bazı kriter ve kuralların yerine getirilmesi gerekiyor. Gerekli şartları sağlayan sürücü adayı sınavı geçiyor ve ehliyet sahibi olma hakkı kazanıyor. Sonraki aşama sürücü kursu tarafından verilen dosya ile birlikte nüfus müdürlüğüne başvuru yapılma aşamasıdır. Gerekli ücretlerde yatırıldıktan sonra ehliyet başvurusu tamamlanıyor. Başvurunun ardından bir A4 kağıdı ile geçici sürücü belgesi veriliyor. Bu belge ehliyet ulaşana kadar araba kullanabilmeyi sağlıyor. Ehliyet ise verilen adrese en geç 15 gün içerisinde ulaşıyor.